söndag 13 juli 2014

Magisk havskajakpaddling i Nordnorge

Helgelandskusten – en kustpärla med bländvita sandstränder, fjälltoppar som reser sig rakt upp ur havet och kristallklart smaragdgrönt vatten. Tänk att det finns sådana här undersköna platser på jorden – bara 100 mil från Stockholm.

 

Här paddlar jag som i en dröm i en vik i Tommas skärgård.


– Nu får man sluta paddla kajak. Så mycket bättre än så här kommer det aldrig mer att bli.
Det var Roger som uttalade orden medan han kisande blickade genom solen och njöt av den magnifika utsikten över ön Tomma som ligger i mynningen till fjorden Sojna, strax söder om polcirkeln i Nordnorge längs Helgelandskusten. Havet var overkligt smaragdgrönt och helt klart, solen vräkte ned dygnet runt och luften var sommarhet som vid Medelhavet.

För precis en vecka sedan kastade jag och Roger in lite friluftsprylar i bilen och efter att ha lämnat våra tre barn hos deras andra mammor och pappor, så drog vi norrut för att koppla ner allt vad internet heter och upptäcka en bit av Nordnorge som jag en gång hört talas om som ett paddelparadis.
Jag nämnde det för Roger för ett par veckor sedan när vi hängde hemma i soffan.
– Kan vi inte hitta på ett projekt för nästa års semester och typ paddla i Helgeland, föreslog jag och så bildgooglade vi och Roger är inte den som väntar ett helt år innan han skrider till verket ...

Helgeland med sina tusentals öar och kritvita sandstränder levererade och var rent av vackrare än bilderna på internet hade utlovat. Bara tanken på att där i havet under våra kajaker fanns både val, säl, utter, tumlare, var svindlande. När vi blickade ned så såg vi sjöstjärnor, havstulpaner, stora och små fiskar, kräftor och mängder av snäckor och musslor. Och vi var näst intill helt ensamma på fjorden och förvånades över att denna vackra plats inte var nerlusad av turister från världens alla hörn. Och var är svenskarna? Nesna ligger inte mer än dryga 100 mil från Stockholm.
– Vi som bor här uppe brukar skoja om att Lofoten pratar vi norrmän gärna om men Helgeland vill vi behålla för oss själva. Och det ligger något i det. Helgeland är inget som Norge marknadsför särskilt hårt, förklarade Magne som var den som hyrde ut kajaker åt oss.

Förutom kajaker försedde Magne oss även med sjökort, neoprenskor, vattentäta säckar och turtips.
Anoracker och värmande torrdräkter behövde vi inte den här gången för ett som var säkert: Helgeland må vara vackert men vädret är en färskvara.
– Det gäller att njuta av det medan det är. När molnen fastnar vid fjällen då ser landskapet och sikten helt annorlunda ut, sa Magne.

Med andra ord så fick ullunderstället som följt med på resan även denna gång, ligga kvar i bilen och vi gav oss iväg för att tillbringa tre dagar i detta vidunderliga landskap.

Mäktigast blev den andra dagen.
Vi vaknade lite lätt mörbultade efter en natt med upphackad sömn i tältet på grund av midnattssol, värmen och söta små får som betade runt tältet med bjällror runt halsen ...
Vi njöt av frukost med den vackraste tänkbara utsikten och sedan bar det av. Första destination var byn Husby på ön Tomma där vi skulle fylla på med färskvatten och äta glass.
Det var i skärgården kring Tomma som vi hittade otroligt vackra vikar med helt spegelblankt, lagungrönt vatten.

När kvällen närmade sig och vi började söka en lägerplats så gled vi tyst runt över det lugna havet fulla av andakt. Det enda som bröt tystnaden var plasket från en laxodling som vi stannde upp och funderade en del kring ...

Till slut hittade vi en kritvit strand med utsikt över Tommas två toppar och en plan fin gräsmatta. Middagen som bestod av bönmix, salsa, några korvslantar och Nachos slukades på tok för fort och smakade himmelskt. (Jag brukar alltid ta med färsk mat och tycker att tältlivet ska vara lite, lite lyxigt!)
Och solen den bara fortsatte att lysa och värma ...








Vem behöver Thailand?

Sista natten vid en kritvit strand.

Hamnen i Nesna. Här kan man lasta kajakerna på färjan och ta sig längre ut.

Jag kan varmt rekommendera Magne för den som vill hyra kajak och paddla kring Tomma. Inga super proffsgrejer men han förser en med allt som behövs, även i klädväg. Vi betalade 2000 norska kronor för tre dagar.  Hav & fritid hittar du här


7 kommentarer:

  1. Men jösses vilken paradis! Sådär förtrollande magiskt vackert att hela kroppen blir varm och lugn inuti. Vilka fantastiska dagar ni haft! Underbart! Dit vill jag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lina! Detta rekommenderar jag med hela mitt hjärta men vädret ... det är inte givet. Roger och jag förundrades över att det var så få turister. Vi mötte endast ett par under våra dagar. Vi var helt ensamma!

      Radera
  2. Ser helt fantastiskt underbart ut! Och vädret måste verkligen ha varit toppen över i'et..:)

    SvaraRadera
  3. Det ser helt magiskt t! Sådana dagar och nätter man kan leva länge på! :-D

    SvaraRadera
  4. Micke hälsar att det är en fantastisk skidtur att gå upp på fjälltoppen Tomskjevelen. Med flyg Arlanda-Hemavan och med oss bilande till vår familj i Hemavan, så skulle väl det vara en lätt match :-)))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kicki! Det låter fantastiskt! Vi är inte svårövertalade!!!

      Radera
  5. Var hämtade och lämnade ni kajakerna? Hur och när betalade ni?

    SvaraRadera