torsdag 25 september 2014

Reclaim the gym

Långsamt väcker jag kroppen till liv igen efter post Ironman-vilan och sjukdom. I dag tog jag god tid på mig i gymmet och stornjöt utan att känna mig stressad över att jag inte simmade, cyklade eller var ute på ett långpass löpning.

 

Höstens mål är styrketräning för både mig och Roger.


Det var i gymmet jag började bygga - inte så otroligt mycket muskler kanske, jag byggde mer kärleken till träningen, så där långsamt som man ska göra för att vänja leder och ligament.

Jag minns tydligt hur jag tvekade och liksom tog sats innan jag tog i dörren till gymmet och låtsades som att jag visste precis vad jag gjorde när jag sa:
– Hej, jag är intresserad av att börja träna här.

Jag köpte nya kläder, löst sittande för att inte någon skulle tro att jag fejkade där inne i gymmet. Jag var ju 100 procent otränad och försökte inte låtsas något annat. Instruktören som skissade på mitt allra första gymprogram hade lite problem att hitta rätt vikt när den lägsta i vissa lägen var på tok för tung.
Jag minns att han log. Jag själv rodnande.

Det var 10 år sedan, ungefär.

Jag saknar gymmet när jag triathlontränar. Jag har också märkt att det har haft sitt pris att jag under vissa perioder hoppat över gymmet. I början var jag stabil och stark rakt igenom efter år av gymmande och en lång period av marklyftsfrossa. Jag har tappat en hel del av den stabiliteten och jag är ganska så säker på att där har vi upptakten till mina löparskador. Förmodligen.

Är man triathlet och tjej tror jag att man har mycket att vinna på att prioritera styrka och teknik. Det tänker jag göra och min plan är att under 3 månader lägga fokus på gymmet. Jag ska simma, springa och spinna eller kanske cykla om vädret tillåter eller varför inte testa det där med trainer. Men jag ska göra detta i lite mindre dos ett tag.

Jag vill styrketräna. Jag älskar känlsan av genomarbetade muskler.

Och så ska jag ge yoga en ärlig chans. Jag vill bli stabil, stärka upp de där små musklerna som inte används så ofta. Och jag vill samtidigt passa på att ägna en stund åt att rikta mig fokuserat inåt.

I tisdags testade jag mitt första pass yoga. Det var bra och dåligt. Jag frös och förstod inte riktigt allt vi gjorde, vad syftet var med övingarna. Samtidigt kändes det underbart att göra grejer med min stela kropp som jag inte brukar göra och ja, jag fick ordentligt träningsvärk just där jag är svag i löpningen. Perfekt.
Jag längtar redan till nästa tisdag.

I går tog jag en löptur, mot min vilja. Och som vanligt när jag inte alls har lust att ge mig ut så blev det succé. Kall och frusen i det nästan nollgradiga vädret trippade jag ut och återvände genomvarm, glad och nöjd med mig själv knappa timmen senare. 10 km med väldigt lätt känsla i kroppen men med ben som protesterade lite av ovanan.

I dag – 60 min underbar styrketräning med fria vikter och stång. Basic och helt ljuvligt.

Första kontakten med yoga blev lite rastlös men jag är inte den som ger mig.

9 kommentarer:

  1. Efter IM har jag besökt gymmet flera gånger i veckan och det känns att kroppen har saknat det. Nu bygger vi upp våra kroppar med styrka :)! funderar också på att prova trainer. yoga är en bra investerad timme till dig själv! gott för kropp och knopp! :)

    Trevlig helg fina du!! :)

    SvaraRadera
  2. Saknar också styrketräningen. Kommer bli mer av det under de närmaste månaderna. Det är skönt att känna sig stark. Börja yoga har dessvärre bara stannat vid tanken. Tittat på flera yogafilmer och tänkt att det där ska jag prova. Men jag kommer inte så mycket längre än så. ;) Vi får peppa varandra i höst och vinter med bra styrkeövningar. :) Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu blir det styrka och pepp!! Jag är på! :-)

      Radera
  3. Jag känner också en "nykärlek" till gymmet nu efter en lång period av (i princip BARA) löpning. Skönt att känna den där brännande känslan i musklerna. :-)

    Kram M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att det går att blåsa liv i gammal kärlek!

      Radera
  4. Fantastiskt hur lika vi tänker! Eller inspireras vi av varandra, vi som följer varandras träning??? Vaknade med träningsvärk de luxe efter styrketräning på torsdagen.

    SvaraRadera
  5. Glömde det med yogan! Helt klart "power-yoga" klasser som tilltalar mig. Annars blir jag också rastlös... Men har "tagit hem" andningen, balansövningar, ryggflex, hamstringsstretch och ARMBLANSERINGEN :-))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror vi inspireras av varandra! Alla gånger och så är vi ju ofantligt kloka! ;-) Yoga med armbalans vill jag ju köra! Får kolla om jag hittar ett sånt pass.

      Radera