måndag 17 juni 2013

Allt om benhinneinflammation

Stämplad: Skadad. Diagnos: Medialt Tibiasyndrom. Behandling: Ingen. Ordinerad vila, rehab och alternativ träning. Ganska skönt att få lite klarhet.


Ny identitet: Skadad.

– Medialt vaddå?
Nej. Medialt Tibiasyndrom har inget med tidningar och mitt jobb att göra. (fast det drabbar flest kvinnor) Tvärtom. Det är symtomen på mitt fritdsintresse och passion (jag älskar mitt jobb också ska tilläggas). Och med ett mer vanligt ord så heter det helt enkelt benhinneinflammation.

Kruxet med det namnet är att det får folk, inklusive jag själv, att tro att det verkligen handlar om en inflammation och börjar käka Volataren. Men enligt den ortoped jag träffade i dag så är det ett missförstånd.

Benhinneinfallammation handlar om att små små bitar lossnar ur skelettet. Den som inte vilar bort smärtan kan få en stressfraktur och det hela blir kroniskt.

Det lät väldigt allvarligt när den här doktorn pratade om den absolut vanliga löpåråkamman. Jag blev lite rädd men också lättad. Nu vet jag mer om varför det gör ont i benet. Och varför det inte går över. Jag har trots allt testat att springa lite då och då, och det river upp skadan.

– Nu får du hålla dig i skinnet. Du kan simma hur mycket du vill och cykla om det inte gör ont. Hur lång tid det tar innan du är bra, det är svårt att säga, sa doktorn.

Nu, när jag landat i den här omtumlande informationen så tänker jag: Allt har en mening. Fram till nu har benet och viljan att löpträna tagit kraft från den övriga träningen. Nu kan jag bara släppa det ett tag. Fokusera på cykeln och simningen utan att känna mig otrogen mot löpningen. Dessutom kan jag krypa tillbaka in i gymmet igen. Jag älskar ju känslan av gymmade muskler.

Så i dag på lunchen sa jag:
– Hej crosstrainer!
Körde 20 min för att känna hur det kändes och sen gick jag loss bland de fria vikterna. Dessutom tänker jag:

Det här är min chans. Nu får jag loss tid till simningen. Jag kommer bli som en raket i vattnet!8 kommentarer:

 1. Skönt att du fått en diagnos, mycket lättare och veta vad man bör göra eller inte göra. Du kommer komma tillbaka starkare än någonsin. Fokusera på simmet och det du kan göra, löpen kommer! Krya på benet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lina! Jag hoppas och tror att du har rätt. Sen kan jag försöka bli lika bra som du! Hehe ... :-) (Man ska ju sikta högt!)

   Radera
 2. Vad skönt att få en förklaring, så man vet vad det är.
  Och helt rätt inställning att fokusera på det positiva! :-))

  Kram M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så jag kör mitt personliga ledarskap! Det är bara att ladda om. (Men inte alltid helt lätt.)

   Radera
 3. Yay för diagnos, oyay för tråkigheter. men nu kan det bara bli bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är jag verkligen motiverad att låta löpardojorna stå!

   Radera
 4. Har hittat en insjö som är perfekt för dig att träna i :-)

  Nackdelen är att man måste åka båt till insjön då den ligger på en ö i skärgården. Fördelen är att du kan få åka ut med oss :-)
  Ett tillfälle att förena nöje med nöje helt enkelt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lysande!! Det finns faktiskt rätt många fina insjöar i skärgården! Det var spännande att simma på Djurgården också!

   Radera