fredag 14 mars 2014

Styrketräna mera

Benstyrka varje torsdag, det hoppas jag ska hjälpa mig att slippa trasslet med mitt ben och säkra löpsäsongen.

Nu har jag fått till det två torsdagar i rad, ett grymt pass benstyrka med inslag av tåhävningar, benböj, breda benböj, utfall och lite annat smått och gått. Jag har snackat om att jag ska stärka upp benen länge utan att riktigt fått till en rutin. Men kärleken till löpningen och trasslet med benet verkar vara tillräckligt stor motivation för att jag nu tillslut inser – jag måste göra något aktivt.
Jag kan inte bara vila bort problemet. Det verkar dessutom inte funka.

Jag har googlat på löpspecifik styrketräning och kommit fram till att övningarna trots allt har funnits med i mitt träningsliv i olika grad. Jag har dock upplevt att jag inte prioriterat benstyrka därför jag ofta har ett pass löpning eller cykel som bidrar till trötta muskler.
Jag har heller aldrig jobbat med tåhävningar. Det ska jag göra nu. Breda benböj och utfall verkar också vara bra grejer för löpstyrkan men vad mer? Jag tar gärna emot tips på övningar här.

Igår gjorde jag följande pass:
Marklyft 5 set
Benböj i smittmaskin 4 set
Benböj i smittmaskin hela vägen upp på tå 1 set
Tåhäv 3 set
Hamstring curl 3 set
Utfall med handlar och bakre benet uppe på bänk 3 set
Breda kettlebellsvingar

Känns bra så här morgonen efter överallt i benen samt säte. Detta är andra gången jag gör det här passet. Men jag känner på mig att jag saknar något.

I går gav jag mig ut på ett lugnt distanspass. 12 km 5.40 tempo i snitt. Benet känns en smula ...

Inte den snyggaste bilden men ni får hålla till godo ...


5 kommentarer:

  1. Bra med styrka, det hjälper benen! Jag brukar köra, raka marklyft med KB, bra för baksidan och ger en liten skön töj, enbensövningar såsom Draken och pistols ( enbensknöböj med TRX) är också bra övningar! :) enbensövningar överlag är bra och köra i och med att det är just ett ben i taget vi jobbar med i löp, cykel och sim :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lina! Tack för tipsen. Enbensböj ska jag genast börja med. Draken får jag googla! ;-)

      Radera
  2. Bra där! Nu var det ett tag sen jag körde benstyrke-pass, men borde få till det snart.

    Vet du att problem beror på för "svaga" benmuskler? Tänkte så du inte även behöver stärka upp höften och/eller bålen?

    Kram M

    SvaraRadera
  3. Malin, du har helt rätt, höft och core måste jag också få till. Och nej jag vet inte varför jag får ont. Jag har varit till läkare utan att få annat svar än att jag ska vila. Jag funderar på att söka upp en verklig specialist.

    SvaraRadera