fredag 20 november 2015

Hemligt med watt

Jag googlar som en galning: Vad ligger ett normal-watt-värde på? Hur långt har jag dit? Vad cyklar de duktiga cyklisterna på? Vilken watt ska jag jobba mot? Vad har folk för hemliga wattvärden?

 

Vimsig fotograf efter intervallpasset igår! Grymt tufft! Gåshudsläge!


Trainerpass hemma och wattcyclingpass på SATS. Jag är ingen siffernisse, hatar diagram, excel och allt sådant. Ord är min passion, men jag försöker ändå nosa på det här med watt, effekt och cykling.

Vi har diskuterat  behovet av en wattmätare här hemma på trainern men eftersom jag inte vet så mycket om det så har jag ingen tydlig åsikt om det är värt pengarna. Efter måndagens 90-minuters intervallpass på SATS och ett tungt 60-minutersintervallpass igår så har jag plötsligt olika värden på näthinnan.

"Två, tre, fem gånger din kroppsvikt."
"Öka 20 watt om du orkar."
"Lägg dig på en watt som håller 6 minuter."
"Dalar watten? Ta ett nytt lägre wattmål."

Det är helt klart lättare att se om benen tappar i kraft med en wattmätare. Men hur ligger jag egentligen till jämför med andra?
Det tycks helt omöjligt att hitta andra cyklisters värden. Det är väl egentligen inte så viktigt, huvudsaken att man förbättrar sina egna ju mer träningen fortlöper. Det enda jag får veta när jag söker är att duktiga cyklister ligger på 300-500 watt och att det är bra för träningsplaneringen att kolla medelwattvärdet under ett 20-minuters test. Jag hittar en duktig tritjej avslöjar 185 watt som medelvärde, och tycks missnöjd. En anan outar 250-300, men i övrigt så är detta värden som de flesta håller hemliga.

Jag har i alla fall satt som riktvärde att wattvärdet 3xkroppsvikt är hyfsat hårt för min del med tanke på puls. Kanske ett slags tröskelvärde. Då landar vi på 180 watt. Här är det jobbigt men görbart, och här låg jag under gårdagens 6-minutersintervaller. Under de kortare intervallerna så trampade jag upp siffrorna kring 220-240 watt, dvs 4xkroppsvikt.

Det här är bara gissningar efter två klasser och inte alls testat på något sätt. Jag har dessutom inte riktigt vågat gasa fullt ut eftersom jag har som mål att inte ta ut mig för mycket, jag ska alltid klara att träna dagen efter.

Någon som vill avslöja sina wattväärden?

13 kommentarer:

  1. 180 i tröskelvärde är vad jag hade för 4 veckor sen. Då cyklar jag ultradistans med ett 110mils lopp som säsongen 2016 stora mål. Ja och de 180 va första testet efter knä infektion/operation. (och 180 är 2.5 ggr min kroppsvikt)
    Igge

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Igge! Kul! Här kommer det lite siffror och jag känner genast att jag kanske inte orkar hålla 180 i tjugo minuter trots allt. Nu blev jag taggad att göra ett test. Eller så gör jag min träning och gläds åt att siffrorna klättrar uppåt. Tack för kommentaren.

      Radera
  2. Bra tabell för jämförelse:

    https://decaironmantraining.files.wordpress.com/2013/12/power-profiling-chart.gif

    Kör hårt!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Rasmus och tack! Spännande tabell. Och jag blir riktigt taggad att lägga på ett kol under cykelpassen framöver.

      Radera
  3. Watt kan vara en hel vetenskap, som du kanske upptäckt. Fegar mig lite och hänvisar till min egna bloggpost här: http://mellanklass.blogspot.se/2011/12/functional-threshold-power.html

    Vidare kan det vara värt att veta att det kan skilja mycket beroende på hur det mäts. Siffrorna som du får på VR-trainer eller uppskattade på annat sätt är ofta glädjesiffror. Så... jämför dig inte helt och hållet med andra utan använd främst dina siffror för att styra din träning och mäta dina framsteg.

    Och jag då? Tja, som den medelmåttige triathlet jag är klämmer jag väl runt 3.75 W/kg över 60 minuter (FTP) så här off-season ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska kolla in din blogg! Det finns mycket att lära om watt tydligen. Det fina är att det innebär att utvecklingskurvan bara kan gå uppåt.

      Radera
  4. Jag gjorde ett FTP-test för ca åtta veckor sen, fick 185 w, gjorde sen ett till för ca fyra veckor sen och fick 225 w, ska göra ett till nu på tisdag och kommer rapportera om det på bloggen.

    Min slutsats, högst ovetenskaplig, är att jag behöver upp till 285 w och lite drygt 4 w /kg och sen hålla 75 % av det under IM för att klara 5 h.

    Läste att proffsen snittade 280-300 w på en IM.

    Följer ett wattbaserat träningspass, 70-80 %, är ganska hårt för mig, under 2-3 h.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wow! Tänk att det går att göra en sådan bra förbättring så snabbt. I mitt huvud tar det tid att bygga cykelben. Självklart finns det mycket som går att göra under ett helt år. Jag är inspirerad och lycka till Karl med din plan.

      Radera
  5. Det där med watt är alldeles för high-tech för mig. Kör endast på känsla och håller lite koll på kadensen bara. Lycka till och kör hårt! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet tewa. jag är lite förvånad över att jag sitter och funderar på detta. Men jag blir faktiskt taggad, så varför inte! :-)

      Radera
  6. Tycker inte watt är så hemligt :) Själv bloggar jag om mina FTP-test: http://claeswikdahl.com/2015/11/ftp-test-2016-1/

    Länkade nyss till en del data från proffsen på Kona: http://triathlonforum.se/viewtopic.php?f=5&t=25

    Sen har ju Kompiskampen börjat igen: http://www.ckhymer.com/kompiskampen/ Inte så många damer med där tyvärr, men några finns det :)

    Claes

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Claes! Ja titta och faktum är att jag samma kväll som jag skrev mitt inlägg uppmärksammade ditt som du länkar till här. Så jag hade fel! Alla är inte hemliga. :-) Eller så tillhör du en av de modigaste. Kompiskapmen blev jag tipsad om för någon dag sedan i facebookgruppen Cyklande tjejer och idén kom upp att starta en tävling för tjejer i gruppen. Låter som en bra idé eller hur!?

      Radera
    2. Mycket bra! Kör hårt :)

      Radera