måndag 8 februari 2016

Plankhundringar och vårigt långpass

18 km i lerig, blöt och härligt mustig skog. Våren, ska den komma så här tidigt eller är det bara en retsam teaser? Härlig löpning var temat under gårdagens långpass.



Först måste jag kolla:
Vet du vad plankhundringar är? Kan du gissa?
Om du är elitsimmare så har du garanterat simmat plankhundringar mängder av gånger.
–  Jag är ju van att träna elitsimmare men ni klarade ungefär 75 procent av passet, sa coach Victor efter fredagens simning i Tibblehallen.
Vid det laget låg hela fredagsgruppen på kakelgolvet och flämtade. Möra, utan energi.
Vi hade simmat plankhundringar som galningar efter en tuff styrketeknikserie som uppvärmning.

Plankhundringar går ut på att man först simmar 100 meter, häver sig upp ur bassängen och kör bålövningar, den ena tufars än den andra i antingen 60-90 sek. sedan hoppar man i igen, kör 100 meter F4 och upp igen, så många repetitioner som  det står på programmet.

I vårt fall var det 12 x 100 m planka med följande bålövningar x 2 varv:

1. Planka 90 sek
2. Sittande benspark 90 sek
3. Vindrutetorkare (pendla med benen från sida till sida) 90 sek
4. Ryggresningar
5. Höftresningar
6. Sit-ups

Jag gillade det här passet. Jag gissar att mina kamrater i gruppen hellre hade velat simma vanliga serier men jag tycker det är kul att testa nya upplägg och få idéer till träningen. När man väl har tekniken i simningen så måste man kötta lite för att det ska hända något. Perfekt för mig!
Jag slet verkligen, glad över att jag hoppade över det inplanerade styrkepasset kvällen innan.  Och jag slet med att hålla kontroll över magen under passets gång. På slutet modifierade jag övningarna lite för att inte tappa. Det kändes bra.

I går sprang jag långpass. Distansrekord efter graviditeten: 18 km. Med sol och isfria skogsvägar vart varje kilometer en njutning. Löpningen känns bra nu. Men jag löper med större respekt än tidigare. 18 km är inte snutet ur näsan. det är ätt att glömma när man tar det förgivet. Det krävs träning. det krävs styrka. Det krävs vilja och motivation.

Jag övade på att bara vara i den obekväma känslan på slutet när kroppen ville stanna.
Så här, precis så här kommer det att kännas under många timmar på banan i Kalmar i augusti.




6 kommentarer:

  1. Jag hoppar ju att det inte är en teaser, för nu när den (förvisso fina snön) har smält, kan det kvitta. Tidig vår är ju rätt nice! :-)

    Kram M

    SvaraRadera
  2. Plankhundringar låter som ett riktigt roligt pass!:)det måste jag prova sen när magen tillåter lite mer magövningar! :) Löpningen låter underbar, härligt med distansrekord! Du är grym och inspirerande! Ska bli kul och se dig i Kalmar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att jag kan inspirera dig bästa Lina! Kalmar blir spännande. Vi får se hur långt jag har kommit formmässigt och hur cyklingen går under den kommande våren.

      Radera
  3. Har också gjort något liknande med simklubben när jag började i crawlkurs. Superjobbigt, men superkul. Vi hade även en variant där man fick dra ett kort ur en kortlek och det bestämde vilket simsätt man skulle simma 50 m på. Kunde vara allt från kycklingsim, till boxarsim till att sitta på en flytdyna och dra sig fram med armarna. Härligt att löpningen funkar redan!! :) Underbar bild på dottern i fönstret också!♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skoj! Variation är ju inte bara nödvändigt, det är kul!

      Radera