fredag 26 juli 2013

Närkontakt med sötatse sälen!

Spegelblankt vatten.  Morgonsolens strålar som värmer klipphällen, en kopp rykande hett kaffe lagad på stormkök. Precis då dyker den upp. Sälen. Tyst, graciöst och med total perfektion glider den genom det klara vattnet och kikar upp ovanför ytan. Vilken magi!

Precis här fick vi syn på sälen och blev så trollbundna utan en tanke på kameran.
Havet, vågornas rullning, måsarna - skärgården har en sällsynt läkande kraft. Jag har länge längtat efter att ägna några dagar åt havspaddling. Roger och jag har pratat om det hela vintern och nu blev det av.

Våra tre dagar i skärgården utanför Dalarö blev precis så fantastiska som vi hoppats på. Extra roligt var det att vi är lika nybörjare på det här området och som omväxling slapp jag kämpa järnet för att hålla Rogers takt. Hans axlar är lika ovana vid paddling som mina så vi var hyfsat jämnstarka. Men egentligen hade det ingen betydelse. Målet för de har tre dagarna var inte prestation utan enbart njutning. 

Vi paddlade försiktigt i början. Kände oss för i ganska så turbulent sjö. Vågorna kom från alla håll så core och överkropp fick jobba ordentligt för att undvika haveri. Andra dagen fick vi upp tempot. Hittade in i tekniken på ett hyfsat sätt och testade både att paddla hårt med "hög" paddelföring och energisnålt med "låga" paddeltag.

Säkerhet och kamraträddning läste vi på  i en bok och så här efteråt så kan vi konstatera att en kurs i ämnet kanske kan vara på sin plats eftersom vi båda känner att kajak och paddling är något som kommer att blir ett återkommande inslag i våra liv.

Det är något väldigt magiskt att ha närkontakt med havet. Somna in i ett trångt litet tält till ljudet av vågorna. När vi dessutom fick förmånen att få syn på en pigg liten säl bland skären, alldeles nedanför vår frukostplats då kändes allt helt perfekt. Tacksamt studerade vi vårt oväntade besök och njöt av sälsällskapet. Vattnet som var helt stilla bröts bara av det blanka huvudet som nyfiket kikade ovan ytan. Den minnesbilden kommer värma gott i vinter.

Magi med en kajak.
Långt ute i skärgården finns det störst chans att se sälar.

Vi hade turen på vår sida och hittade två riktigt fina lägerplatser.

I en kajak har man riktig närkontakt med vattnet.

Lunchstopp med bad, ensamma på en öde ö.

Teamet. Vi jobbar bra ihop och har roligt nästan jämt.

Så styrde vi upp vår jungfrufärd i havskajak
  • Kajaker hyrde vi. Vi googlade och valde en uthyrare som redan på hemsidan kändes serviceinriktad och erbjöd färdtips och hjälp med alla typer av frågor.
  • Vi packade lätt. Satsade på badshorts och långärmat på överkroppen som torkar snabbt och som skyddar mot solen. Något på huvudet och handskar för att skona ovant skinn i händerna.
  • Färsk mat går utmärkt att ta med i en kajak. Här gör det inget om det väger lite mer. Det går att packa oväntat mycket i en lite kajak.
  • Vattentätt fodral till telefonen saknade vi, men det vill man absolut ha. Det finns så otroligt mycket vackra vyer att föreviga.
  • Svall och vågor gör att kajaken kränger och kan innebära att man kapsejsar men vi tyckte att det kändes oväntat stabilt och oron att hamna i vattnet försvann nästan genast.
  • Lägg en etapp tidigt på morgonen. Då är det färre bullriga motorbåtar ute och naturupplevelsen blir desto starkare.
  • Räkna inte med att snabba motorbåtar ser dig. Korsa hårt trafikerade fjärder på kortaste stället och gör det så snabbt det bara går.

Boktips!
Kajakhandeboken – Mer än 200 tips och råd som går dig till en bättre paddlare, av Staffan Ekholm
Finns på Addnature, pris 179 kr.
 
Väl hemma igen stack vi ut på en löptur. Efter tre dagars paddling så längtade benen efter att röra på sig. Det gick inte snabbt men 5 km fick jag till. Smärtfritt.

5 kommentarer:

  1. Åh vad det ser härligt ut! :-D
    Kram M

    SvaraRadera
  2. Åh det där vill jag också göra, ser och låter helt fantastiskt! Var ut med båten förra veckan igen och såg massa säl, det är så häftigt med naturupplevelser! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan verkligen rekommendera det! Aktiv semester när det är som bäst!

      Radera
  3. Ni ser ut att ha haft det riktigt härligt.
    Och vilken grej det där med sälarna. Skoj!

    SvaraRadera
  4. vad härligt att få se en säl sådär.

    kan verkligen rekommendera Vasaloppet, en upplevelse som sagt!

    SvaraRadera