tisdag 29 september 2015

Om boken "Lofsans mammaträning"

Jag har precis införskaffat kända bloggerskan och PT:n Lofsans bok om mammträning. Så här är mitt omdöme.

 

 

Boken har inte lärt mig så mycket nytt men den har stärkt mig att fortsätta träna.



När man är i min situation; nybliven mamma som älskar att träna, då slukar man allt som kommer i ens väg som handlar om träning efter (så var det även före) graviditet och förlossning. Och inte särskilt överraskande så kan jag konstatera att det finns inte så mycket information kring det här ämnet. Och kommer vi till mammor som levt med ett ganska så späckat träningschema och tränat mer prestationsinriktat ja, då skulle jag vilja påstå att det nästan inte finns någon information alls.

Lovisa Sandström, Lofsans bok är lättläst, tydlig och tar upp många av de vanligaste funderingarna kring hur mammakroppen fungerar. Som med alla som ger råd så "safear" Lofsan såklart så att ingen tar i för mycket eller gå på för hårt och därmed blir skadad. Budskapet är att lite är bättre än inget och hon bekräftar känslorna av att känna sig skör och ledsen och inte vän med sin förändrade mammakropp.
Råden till de som tränar lite mer är begränsade men hon bekräftar att det spelar stor roll hur mycket du som nybliven mamma tränande före och under graviditeten: "Är du van att springa sedan tidigare och har sprungit regelbundet under många år innan du blev gravid då kommer du säkert kunna springa snart". (Hon kan såklart inte garantera något)

Allt handlar om hur det känns i kroppen och hur bred diastas (delning av magmusklerna) du har dragit på dig. Signaler på att du bör ta det lugnt och stärka de inre magmusklerna mer är till exempel smärta i ländrygg och knän efter en löptur.

Övningarna är välbekanta och sammansatta till hela program som passar att utföras när bebisen leker vid sidan om i vardagsrummet. Hemmaträning helt enkelt.

Jag gillar kapitel 8: "Om när saker inte blir som man hoppats". Här finns raka frågor och svar på mängder av vanliga funderingar som man kanske inte alltid vågar prata om kring hur kroppen känns efter förlossning. Toppen!

Det allra bästa med boken är väl att man tydligt känner att Lofsan är en tränande mamma som själv funderat och gått igenom allt som hon skriver om. I boken berättar hon en del om sina egna erfarenheter på ett personligt plan. Det tillför mycket. Det sämsta är att boken är för ytlig för min smak. Jag vill ha mer och djupare läsning det är ju trots allt en bok jag köpt och inte ett magasin.

4 kommentarer:

  1. Spännande att läsa va du tyckte. Jag har inte själv läst boken men bläddrat lite i den hos en vän som inte är lika van att träna som jag är och hon gillade den. Men jag fick samma känsla av den som du beskriver. Kanske passar den sig mer för helt nybörjare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det beror ju också på hur man mår och känner sig under graviditeten. En del känner sig starka rakt igenom andra får ont, kräkr mycket, har svårt att sova. Har man ordentlig foglossning så är det nödvändigt att ta det försiktigt. Eller hänger det ihop? Vältränad = mindre fogbesvär. Jag har knappt känt av det alls den här gången. Men med mina andra två hade jag väldigt ont.

      Radera
  2. Beställde boken för en tid sedan och kanske att som Sara skriver att den passar mer för nybörjare. Jag saknar också mera info till prestationsinriktad träning, när man varit på en hög träningsnivå hur man då kan fortsätta träna. Nu går jag mkt på känsla och lyssnar på kroppen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Info till prestationsinriktade finns nästan inta alls att få tag på, den boken kanske du och jag ska skriva Lina!!. Lyssna på kroppen är ju det allra bästa.

      Radera