fredag 18 mars 2016

70-talist javisst!

Uppväxt på halvfabrikat och lightprodukter. Mobil- och microstrålad, videovåldskadad och kanske rent av lite kosjuk. Jag är 70-talist. I går fyllde jag 42. Jag tillhör en generation som ofta har för högt tempo och som har dömts ut av vissa experter hälsomässigt.


Livet som 40-plussare är riktigt gott!


Det är sällan de smickrande egenskaperna som lyfts fram när forskare tittar på en hel generation och gör generaliseringar. Men det är intressant. Och det går inte att förneka att mycket av det stämmer, även på mig:
"Mellanchef med familj som har renoverat minst ett par hus, blivit utbränd, är ständigt uppkopplad och kräver att livet ska vara roligt."
Och även:
"Generation duktig som förenar karriär med småbarnsår. De är jämställda, ekologiskt medvetna och klär sina barn i könsneutrala färger."

Jag träffade en psykolog nyligen som sa att hon träffar 38-åringar varje vecka som brister ut i gråt av frågan:
– Hur mår du?

Jag minns att jag som ung var bestämd på en punkt. Även om jag är gammal ska jag inte bli gammal. Måste man ha tantfrisyr och bli glanslös bara för att man blir mamma? Det resonemanget är också typiskt för min generation. Ungdomsideal råder.

Nu är jag 42 och tycker att det ändå är dags att satsa på en handväska med lite stil och sluta shoppa kläder som min tonårsdotter också gillar. Eller?

Det är vi 70-talister som pekas ut som hälsohetsare, som uppe på alla andra måsten i livet vill prestera fysiskt. Med lite tur kanske det kompenserar hälsomässigt alla skräpprodukter som stod på menyn under uppväxten, tänker jag.
Jag tränar för att bli gammal och minska risken att bli sjuk och jag är glad över att jag trots allt växte upp med en gammaldags mamma som lagade all mat själv och ratade de moderna alternativen och förbjöd läskdrickandet.

Min 42-årsdag firade jag med min stora familj. Roger, Simon, Olivia och Tim väckte mig (och Edith) på morgonen med en stor pakethög, kaffe och två bredda mackor. Jag fick en frukostbricka, en sådan som man kan ställa i sängen ni vet, för sköna stressfria morgonar. Jag fick också några vackra serveringsfat och en hel helgkurs simning i Uppsala. Sex timmar ska jag simma med fokus på fart och redan nu, denna helg!

Dagen avslutades med en brakmiddag, spansk tapas med massor av smaker, ett glas rioja och cheesecake till dessert! Livet är gott och trevligt. 
Så skönt att vara 40 +. 

9 kommentarer:

  1. Visst är det härligt att vara 40+. Det är liksom nu det roliga börjar! :-)

    SvaraRadera
  2. Sjukt härligt med 40 plussare som inte böir trista bara för att de inte är 20 (eller 30) längre! Du är grym!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! tack Linnéa men det beror på vem man frågar (mina tonåringar ...).

      Radera
  3. Grattis på födelsedagen! Och jo, det var en del saker som stämde in i den där beskrivningen.

    Mvh, "född 1979"

    SvaraRadera
  4. Grattis! En del av detta stämmer in på mig också. Helst vill jag inte komma i samma kläder/stil som snart 14-åringen :)

    också 40+ (75:a)

    SvaraRadera
  5. Du får det att låta lite mindre läskigt med 40-strecket. ;-)
    (Kommer själv dit om 4 år). Men jag håller med dig; Eller rättare sagt, jag VET att jag aldrig kommer bli gammal. Jag är (pinsamt nog) en barnslig fjortis, med sjukt dålig humor mentalt..... Hahaha! ;-D

    Kram M

    SvaraRadera