lördag 29 juni 2013

Operation cykla till jobbet

När jag för 7 år sedan fick erbjudande om nytt jobb tänkte jag: "Aldrig, det blir för långt pendlingsavstånd". Sent i förrgår kväll fick jag den brillianta idén att jag skulle cykla till jobbet nästa morgon.


På Birger Jarlsgatan, fredag eftermiddag. Härlig stämning.
Får jag en idé går jag från noll till hundra. Varför vänta när man kan genomföra det på en gång. När jag efter torsdagens sköna cykeltur kom hem och lastade in cykeln i förrådet längtade jag redan efter nästa träff med cykeln. Det var då jag bestämde mig: Jag cyklar till jobbet!

Idén att cykelpendla de milen in till stan, tvärsigenom och till jobbet, från Gustavsberg är inte ny. Roger började cykla redan i vintras med dubbdäck till sitt jobb, som dessutom lig ger utanförstan, på andra sidan i Danderyd, 3,2 mil från vårt gemnsamma hem på Värmdö. Det är inte utan att folk höjer förvånat på ögonbrynen när de förstår att han kommer till jobbet på cykel.

Men perspektiven förändras. Den som cyklar 8 mil som standardpass en söndag tycker att tre mil är avklarat ganska raskt. Enda kruxet är den här storstaden som ligger däremellan, full av bilar, andra cykelpendlare, gångtrafikanter eller rätt och slätt galningar som dyker upp lite här och var framför cykeln.

Roger som hade kört ett hårt SwimRunpass på kvällen blev lite överraskad över mitt infall men ställde självklart upp på att ta cykeln med mig trots slitna ben och trött huvud:
– En cykeltur i solen kan aldrig bli fel, sa han.

Packningen inför expeditionen.















Fredagsmorgonen var perfekt. Luften kändes frisk, lite sval men härligt somrig. Nu väntade två mils cykling tills vi skulle passerna tullarna vid Henriksdal. Det kändes otroligt härligt att cykla och roligt att se landskapet som jag mest blåst förbi på motorvägen med bil. Vatten, vackra hus, vikar, båtar – Stockholm är så vackert!

I Nacka började vi få sällskap på cykelvägarna och ju närmre stan vi kom desto tätare blev cykeltrafiken. I korsningen vid slottet, Kungsträdgården och Grand Hotel hopade sig cyklisterna vid rödljuset. När jag tittade bakåt stod minst 40 pendlare bakom mig på alla sorters cyklar.

Jag beslöt mig för att klicka ur en av fötterna och se till att hålla mig nära bromsarna. Kroppen tog absolut inte slut av cykla de 2,7 milen till jobbet däremot var det ganska tröttande av att hålla koll på alla faror.

På jobbet dök jag in på Friskis & Svettis, unnade mig fem minuter i bastun, slängde på mig kläder och höll nere ambitioner på smink och annat fix. En stor leverpastejmacka och ett glas nypressad juice blev min belöning vid skrivbordet. Racern parkerade jag intill mig vilket väckte en del
nyfikenhet och frågor. (Typ, är du en sån sportig tjej!!)


Hemfärden blev lika härlig. Vi stannade till på söder, på Götgatan, tog en stor, stor glass och sen trampade vi vidare.

Summa: 5,4 mil cykel en vanlig fredag och ändå tid att laga en god middag, ta ett kallt glas vitt vin och fredagssofta.

SL – släng dig i väggen!


2 kommentarer:

  1. ärligt att börja dagen så!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var riktigt skönt men ärligt talat så var jag lite sömnig där ett tag på jobbet ... Men helt klart klarare i huvudet.

      Radera