söndag 23 mars 2014

Jag och mr Barbell

Ortoped bokad. Den bästa på Sophiahemmet (sägs det). PT kontaktad och jag läser allt jag kommer åt som handlar om löpstyrka, onda ben och andras erfarenheter.

Tassa på försiktigt, försiktigt. Mjukt underlag och det gick bra.

 Jag har en teori kring mitt ben som krånglar. Ju mer jag läser, ju mer jag funderar, ju mer jag hör andra berätta om liknande problem så står det ganska klart att jag har någon eller några svagare länkar i kroppen som orsakar det onda i benet.

Jag har ett stillasittande jobb och behöver säkert jobba med höft- och säte, likaväl som benstyrka och självklart core för att min kropp ska klara av den ökade belastningen som min nuvarande träningsmängd innebär.

Det verkar dessutom som att jag inte får ont av att springa måttligt. Lugnt och kortare distanser funkar utmärkt. Så jag kommer väldigt försiktigt försöka tassa några kilometer varje vecka för att inte helt halka tillbaka på ruta noll igen.

I dag sken solen. Jag vaknade och konstaterade att mitt ben var helt neutralt och jag bestämde mig för att nosa lite på ett par löpsteg, på mjukt underlag på mina vanliga stigar. Ingen asfalt. Inte snabbare än 5:40 tempo och med mina dämpade skor på fötterna.

Det var ljuvligt ute. Roger laddade för 29 km och när han släppte mig vid gymmet efter 5 km så var mitt humör på väg ner i djupet igen (jag vill bara gråta). Jag var så ledsen över att inte få hänga med men jag ville inte ta risken och springa längre. Nu ska jag fokusera på att stärka kroppen och se till att jag kan njuta av löpningen många år framöver.

Tyst skällde jag ut mig själv och taggade till där inne i gymmet. Roger sprang vidare och så var det jag och skivstången ett litet tag.

5 x 8 reps marklyft strikt 40 kg
5 x10 reps raka marklyft 20 kg
Djupa breda squats utan vikt
Draken båda benen tre varv! Grym övning som verkligen bet. Det sög riktigt i benet kring vristerna. jag hade problem att hålla balansen och det tog bra i rumpan. Så tack Lina! Den här övningen visar att jag är svag i löparmusklerna.
Höftlyft med vikt
Rumpövning i maskin (vet inte vad den heter)
3 x 10 Omvänd crunch på bänk med höftlyft ända upp på skulderbladen
Planka, rak och sida 3 min.

Spontana kommentarer på mitt upplägg är välkomna! Jag går ju på känsla mer än verkliga kunskaper. Och av den anledningen ska jag ta hjälp ev en PT.

Jag och mr Barbell. Marklyften kändes bra. Inte så tungt men strikt.
Tanken är att stärka rumpa, höft och ben.

3 kommentarer:

  1. Usch vad tråkigt. Men skönt att ta tag i det på en gång.
    Håller tummarna för att du snabbt slipper smärtan igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anki! Jag är hoppfull. Det känns logiskt och rätt att jobba med strärkande övningar.

      Radera
  2. Det är väl klokt att ta hjälp av någon som kan se eventuella svagheter osv. Annars ser det ut som ett jättebra upplägg! Det jag lärt mig lately är verkligen vikten av att koppla in rumpan och jobba jämnt i benövningar. Dels tar gärna låren över och rumpan slappar där bak, dels tippar jag gärna i höfterna. Om det beror på svaga muskler eller att jag är sned i kroppen vet jag inte men jag strävar efter parallellitet, liksom. Yogan hjälper mycket där, vet inte om du yogar? Har även hjälpt mig mycket med rörlighet (som gör tex squats effektivare) och balansen i alla de där små musklerna som jag gissar är så bra för löpning. Vet att Yogobe ska ha löpar-månadstema tillsammans med Robert Kronberg ifall du är intresserad... http://more.yogobe.com/robert-kronberg/

    SvaraRadera