tisdag 15 april 2014

Starkare fötter

Krafsa ihop en handduk med tårna när jag tittar på tv (fast jag tittar ju aldrig på tv), stärka upp hamstring och höften. Det var läxan jag fick av sjukgymnasten förra veckan.

Härlig tur i orörd natur. Mycket att hoppa och skutta förbi.

Jag har ju lärt mig att inte ropa hej. Men ni vet den där ortopeden Bengt, han kändes ju ändå som en klok kille och han har helt klart sett en hel del. Bengt ville absolut att jag skulle träffa sjukgymnast Sussie på Friskispraktiken i Stockholms city. Sussie var helt underbar!

Glad och en äkta eldsjäl. Hon tog genast tag i mig, synade mig i sömmarna och konstaterade att jag var svag och vobblig i den onda sidan.
– Bra då har vi lite att jobba med! Det gillar jag och jag känner att jag inte alls behöver be dig att byta sport.
Vilken tjej! Sussie är helt klart min kompis.
Sen kom bannorna.
– Dina främre fotvalv är nedfallna. Kan du knipa med tårna?
Kunde jag knipa med tårna? Nej ... jag kunde inte röra tårna alls. Hur har det blivit så?
Sussi tog ett rejält tag i min fot, böjde alla tår hårt och kommenderade:
– Håll där nu! Tappa inte, ta i bara. Nu ska vi väcka musklerna i dina fötter.

Det sägs att fötterna ofta är en bortglömd och undervärderad del av vår kropp. Jag har inte tänkt på dem alls. Jag har inte tänkt på att de kanske inte mår riktigt hundra ... eller jo, kanske lite men jag har inte förstått ur viktigt det är.

Efter att ha krafsat nu under en vecka känner jag en brutal skillnad och jag får träningsvärk i fötterna plötsligt när jag springer. För att inte tala om hur svaga mina hamstrings verkligen är. Övningen jag fick kan jag knappt utföra .... så det är väl bara att kämpa på. Och det kan ju bara bli bättre.

I dag var det magiskt vackert väder ute. Roger och jag kastade oss ut direkt efter jobbet, tog vägen längs vattnet och sedan valde vi en slinga i ett naturreservat precis här i närheten av mina hoods. Ösbyrundan består enbart av stigar fulla med stenar, rötter och terräng som går upp och ner. Där sprang jag flera gånger i veckan för några år sedan. När jag springer där med Roger och njuter av vårens alla ljud och dofter så slår det mig att jag förra året både fick mindre tid till styrketräning och började springa på asfalt första gången i mitt liv ... Kan det vara där problemen började? Det låter ganska troligt, eller hur?

Skönt att jag har tagit tag i styrketräningen igen. Förutom mina 9 km löpning på stigar så blev det även 50 min styrketräning. Ett riktigt bra saldo under en enda dag.

Jag älskar Stockholms skärgård! Jag älskar att jag bor så nära allt detta!

5 kommentarer:

  1. Så bra att du fått veta vad du ska jobba med och stärka upp! Fötterna är ju galet svårt att komma ihåg och träna, undervärderad kroppsdel som du säger. Övningen med handduken är grym! Vad är det för övning för hamstrings? Vill också stärka upp baksidan så mycket det går! :)

    Fin miljö ni har omkring er! :)

    SvaraRadera
  2. Fantastiskt vacker bild! Borde också träna fötterna. Inom yogan har jag hittat några grymt bra balansövningar stående på ett ben som stärker allt!! Glad Påsk Helena!

    SvaraRadera
  3. Bra med rehab. Och underbart foto! :-)
    Kram M

    SvaraRadera
  4. God bedring med føttene! godt at du får proff hjelp. Og du så flotte bilder du har lagt ut her. Ser fantastisk ut. Ha en fin påske :)

    SvaraRadera

  5. Hoppas du kommer tillrätta med kroppen och kan njuta av löpningen igen! Sedan några år tillbaka springer jag uteslutande terräng (upp till Ultramaraton distans) och sedan jag klev av asfalten är mina höfter mycket gladare. Kanske detsamma för dig? Lycka till!

    SvaraRadera