tisdag 21 januari 2014

Tufft upplägg på spinning

Spinningen och jag är en ganska ny bekantskap. I början av vår relation så kändes det bara främmande, obekvämt och jag fick ofta en längtan att fly. Men sakta, sakta har känslorna börjat spira. 

Bild från en av de sista cykelturerna i slutet av sommaren.

Spinning, är spinning och har inte mycket att göra med cykling, det vet jag. Det finns en hel del i spinningen som jag inte riktigt förstår. Position 2, vad är den till för? Är man otränad blir det sjukt jobbigt i benen och visst är det skönt att sträcka på sig.

Just nu spinner jag för att variera löpningen. 
Därför att jag inom någon månad ska cykla runt en ganska stor sjö och det kommer ta några timmar.
Därför jag tydligt känner att min kondition förbättras och att jag lyckas pressa mig mycket hårdare under ett spinningpass, än jag normalt brukar klara under ett löppass.

Men jag har en trainer i familjen som står och väntar på att jag ska ta det där steget som gör mig ännu till en lite mer äkta triathlet och lite mer som de där tuffa, sportigare rackarna som tränar riktigt proffsigt. För timmar i trainern det är det som kroppen behöver. I synnerhet om man planerar att köra med tempostyre, det hör jag alla ruttade triathleter prata om.

Planerar jag att köra i tempo styre?? Jag har faktiskt inte tagit ställning till det (hur sitter man på en cykel med tempostyre, jag har testat och det känns bara otroligt obekvämt). Jag är ingen säker cyklist. Men jag har tänkt att övningsköra och träna cykelteknik. Jag tror framförallt att mina medcyklister i Fredrikshof som jag ska cykla en del med i vår kommer att uppskatta den manövern.

Dagens upplägg på spinningpasset fick endorfinerna spruta! Jag gillade upplägget och lyckades pressa mig ordentligt.
Passet var uppdelat i tre block: Uppvärmning, Klättring upp till 83 procent av maxpuls och sista blocket pressade instruktören oss att nosa upp mot 90 procent. Inför varje nytt block så tittade instruktören strängt på oss och sa:

– Nu lämnar vi den zonen för gott, nu ska vi bara uppåt.

Kroppen kändes härligt utvilad. Annorlunda. Det är första gången i mitt liv som jag har tränat så hårt som jag har gjort under de senaste veckorna. Jag har aldrig tidigare sprungit intervaller regelbundet, aldrig tidigare sprungit lånngpass uppemot 18 km flera veckor i rad och aldrig tidigare spunnit flera gånger i veckan ...  och dessutom gjort allt detta under samma veckor.

Under simveckan vilade jag helt från löpning och spinning. Jag la bara in ett styrkepass och ett pass skidor vid sidan av mina 7 timmars simmande.  Måndag och tisdag ägnade jag helt åt hem och barn.

Känslan i dag när jag  kontrollerat pressade upp pulsen var helt ny. Jag kände mig tränad och stark, en känsla som är sjukt peppande! Just nu gör jag något som funkar och är bra!

Jag längtar redan till imorgon och nästa träningspass.

Woop, woop!

9 kommentarer:

  1. Trainer är toppen när man inte kan cykla ute! :) Gällande tempostyre är det en smaksak. Jag hade ju en riktig tricykel tidigare, men var aldrig riktigt nöjd med den. Tyckte underarmarna domnade bort när man låg i aerostyret. Nu har jag ju en vanlig racercykel, vilket jag tycker är bättre. Med en tricykel får man ju inte alltid vara med i alla cykeltävlingar heller, såsom Vättern tex. Om man nu inte jättegärna vill ha två cyklar förstås. ;) Det jag ev kommer att göra är att köpa en aerobåge som man fäster på det vanliga styret, så får man både och. Har haft det tidigare på en annan racercykel och tyckte det fungerade jättebra. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för bra tips Tewa! Det finns faktiskt ett sånt styre du pratar om till min cykel jag får se till att testa det och den där trainern ... jag får inspireras av dig. Du verkar få till riktigt bra pass på din.

      Radera
    2. Går så bra så! :) På lördag kommer det ett nytt... ;)

      Radera
  2. Vilken träningsglädje det här inlägget förmedlar! Så fantastisk känsla när träningen bara flyter på, när man kan ta i och kroppen svarar och när man ändå längtar till nästa pass. Ett drömscenario!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att höra! Och den där glädjen är verkligen äkta. Jag känner bara en sådan tacksamhet över att kunna känna så. Det har jag verkligen inte gjort tidigare i livet.

      Radera
  3. Gött! :-) Måste ta itu med det här med spinning...

    SvaraRadera
  4. Svar
    1. Jag kör på Andreas!! :-) Detsamma till dig.

      Radera