tisdag 13 augusti 2013

Provcyklat Ironmanbanan

Väderkvarnar, kohagar, söta hus, havet och det dramatiska Alvaret. I dag har jag provcyklat den öländska sträckan av Ironmanbanan. Motvinden inger respekt.


Jag behöver lite cykel i benen och bestämde mig för att testa Ironmanbanan.

Jag och hela familjen är på Öland. Fokus för veckan är den stora tävlingen Ironman som går av stapeln på lördag i Kalmar. Roger kommer stå i startfältet i Kalmarsund kl 07.00 med startnummer 1118.
Vi kommer vara där.
Jag kommer vara supernervös och det ska bli hur roligt som helst och veckan har börjat hur bra som helst.

Vi softar. Gör ingenting alls. Hänger i solen, äter glass, snackar, lagar bra mat, sover mycket. Men så måste ju jag få till lite träning. Jag ska ju inte köra Ironman och Stockholm Triathlon kommer närmre i rasande takt.

I dag bestämde jag mig för att cykla den öländska delen av Ironmanbanan. Jag måste ju kolla vad min älskling ger sig in på eller hur??!! Hehe ..

Glädjen formligen sjöng i kroppen när jag kickade igång den efter tre träningsfria dagar. Jag behövde träna! Vi har packat, haft en trevlig kräftskiva, kört ner till Öland och gjort en massa annat förutom tränat.

Jag njöt mig runt hela banan. Det finns mycket att titta på längs vägarna på Öland och vägarna kändes fantastiskt lättcyklade om det inte hade varit för motvinden. Det blåser rejält här på Öland. Och det magiska med den här vinden tycks vara att den kan dyka upp från alla vädersträck under samma cykeltur. Trots det kändes det lätt att hålla mellan 27-30/km i timmen i snitt. Och det var inte bara jag som var ute och provcyklade. Blev omsvischad av flera tempocyklar. När jag stannade och tittade på kartan kom trevliga ölänningar fram och frågade om jag behövde hjälp och om jag ska köra på lördag!! (Snacka om komplimang!)

Den sista sträckan där banan gick tvärs över ön från östra sidan, tillbaka till den västra sidan var riktigt tuff. Vinden kom snett framifrån och vägen sluttade uppåt i nästan en hel mil. När en mötande lastbil blåste förbi var jag nära att kastas omkull. Och jag har inga högprofilhjul som kan fånga vind ...

Då, när jag var lagom mör, kom ett kort intensivt regn, blandat med hagel och jag hann bli riktigt nedkyld innan jag landade hemma i stugan igen och kastade mig in en värmande dusch. Men varken regn eller kyla lyckades ta udden av cykelglädjen. 71,5 km cyklade jag. Och ja, jag var trött och ja, självklart tänkte jag på min Roger och alla andra modiga triathleter som ska köra den här galna tävlingen, som innan de går i mål kommer att cykla ytterligare 11 mil och springa ett maraton på det. En hissnande tanke!

Vackra vägar längs Alvaret på Ölands södra del.

Banan går söderut från Färjestaden, via Mörbylånga till Degerhamn för att sedan vika av österut, tvärs över ön där man sedan cyklar norrut igen innan man korsar ön tillbaka till västra sidan.


Roger vilar den här veckan och hängde med endast några mil idag.

Banan går i en loop kring Ölands södra halva.

Extra roligt att ta depåstopp på Öland!!

Kalmarsund vid Ölandsbron. Galet blåsigt.
Vinden inger respekt.

Ölandsmys. Inför Ironman!

11 kommentarer:

  1. Alla som startar i helgen är verkligen grymt imponerande! :)

    Håller med dig att det var tråkigt att de inte filma mer kring träningsupplägg och dylikt i "En svensk Klassiker". Hade kunnat gjort det så mycket bättre. De har i och för sig några avsnitt till på sig att bli lite bättre iaf..:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vore ju kul om de övriga avsnitten ger lite mer!!

      Radera
  2. Åh det pirrar till i magen när jag läser och ser dina bilder! Snart är jag där! :) Öland är vackert, härligt med en cykeltur där, hoppas vindarna hinner lugna sig lite! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen en speciell stämning och superspännande. Ikväll ska vi in till Kalmar och kolla på Kalmar Minitri.

      Radera
  3. Herregud, är det så en ironman går till? Vill gärna ha utförlig rapport sedan, även om det inte är du som kör...

    SvaraRadera
  4. Låter som ett tufft men härligt cykelpass.
    Mysigt med Öland.
    Kram

    SvaraRadera
  5. Underbart!! Älskar öland :D Spännande med Ironman...det är nära nu :D

    SvaraRadera
  6. Härligt det låter! Vi får hoppas att vinden mojnar för Ironman-deltagarnas skull.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi håller alla tummar men prognosen ser tyvärr ut att kunna bjuda på riktigt byig vind ... Det blir en spännande dag även för mig som är åskådare! :-)

      Radera