onsdag 28 augusti 2013

Att träna som eliten

"Att träna som eliten" är ett fenomen som Friskis & Svettis före detta generalsekreterare Anna Iwarsson satte fingret på förra hösten. I morse uppmärksammade Metro trenden och tidskriften Modern Psykologi har i senaste numret publicerat en artikel skriven av mig, i just det ämnet. 

 
Läs min artikel i Modern Psykologi.


Stämmer det som rubriken säger? Är vi elitister eller låter vi oss bara inspireras av eliten när vi tränar?
Att sätta upp tuffa mål, tävla och mäta resultat har blivit allt mer populärt. Och just de ingredienserna har tagit mig till en ny, mer utmanande nivå som träningsmänniska och jag trivs som fisken. Från början när jag fick idén till den här artikeln (som ni får läsa om ni köper tidskriften) så ville jag reda ut vad som motiverar en blivande Ironman.

Slutversionen av artikeln blev lite annorlunda än grundidén. Här nedan bjuder jag på lite intressant bonusinformation som jag snubblade på under min research. Det här kan ge lite tips till dig som vill börja träna men som har svårt att komma igång:

Att träna och må bra är en önskan hos de flesta av oss. Varför lyckas vissa övervinna sig själv att ta steget att starta ett nytt liv med nya val och varför står andra kvar på ett ben? Det är en fråga som Karin Weman-Josefsson, doktorand och adjunkt i psykologi på Halmstad Universitet, har klurat på. Hon arbetar just nu med en avhandling i ämnet motivation kopplat till motion.
– Det är ju inte omedelbart belönande att börja träna. De flesta som börjar träna slutar efter tre till sex månader och de som hoppar av har svårt att prioritera och säger att de ska börja sina nya liv på måndag, eller vid årsskiftet, säger Karin Weman-Josefsson. 

Tre råd som hjälper dig att komma igång

1. Identifiera de högrisksituationer som du vet med dig kan bidra till att äventyra din beslutsamhet.
Brukar dina ambitioner falla på att du inte har tid? Att du får ont i knäna eller att du hittar på ursäkter för att inte få dagens pass gjort? Planera hur du ska ta dig igenom de här kritiska situationerna.

2. Har du svårt att hitta tid? Boka om din kalender och skriv in träning en eller två dagar i veckan. Skaffa en barnvakt, strunta i ett tv-program i veckan. Onda knän går att undvika med skonsam träning där just de lederna inte belastas. Skaffa en träningskompis som drar dig ut så är det svårare att smita undan.

3. Sätt sedan upp små, små kortsiktiga och realistiska mål. När du når dem kommer din motivation stärkas, besvikelserna kommer att minimeras och resultaten kommer äntligen att bli verkliga.

Läs mer i augustinumret av Modern Psykologi.

3 kommentarer:

  1. Riktigt intressant ämne! Skulle jag helt klart vilja läsa mer om..

    SvaraRadera
  2. Vad kul för dig med artikeln :) Måste nästan prova den tidningen. Psykologi, det är så himla stort och såååå himla viktigt inte bara när man tränar. Man kan nästan inte diskutera det tillräckligt ofta och mycket.
    Hoppas du har en fin kväll :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Psykologi är superintressant. Finns så mycket att lära och läsa. När jag skrev just den här artikeln fick jag mängder av idéer till nya.

      Radera